DRUPAL EN OPEN SOURCE?

Open source software is software die constant wordt verbeterd en uitgebreid door een community. Iedereen die dat wil is in principe ontwikkelaar, en mag aanpassen zoveel hij wil. Zolang je je als communitylid maar aan de regels houdt.

In tegenstelling tot gewone software heeft open source software een licentie die de makers en gebruikers nagenoeg dezelfde rechten geeft. Als gebruiker heb je toegang tot de programmeercode, en mag je het systeem verder ontwikkelen zonder dat iemand daar eerst toestemming voor moet verlenen.

De kwaliteit van open source software

Juist omdat iedereen de broncode kan inzien, worden ontwikkelaars gestimuleerd om hun werk goed te doen. De hele wereld kijkt immers mee. In de Drupalcommunity is dat niet anders; zowel de kwaliteit van de software als de collegiale sfeer onder de ontwikkelaars is erg goed.

Open = écht open

Open source werkt twee kanten op. Je mag de broncode niet wijzigen om software vervolgens onder andere voorwaarden uit te brengen. Het delen van de software betekent ook dat je garandeert dat anderen er onder dezelfde voorwaarden mee mogen werken, en er geen financieel voordeel uit halen door te verkopen wat jij gebouwd hebt. Als de code open source is, dan blijft ze open source.

Joy Group werkt met het wereldwijd populaire Drupal. Drupal is een CMF (content management framework) en CMS (content management systeem) waar duizenden ontwikkelaars aan bijdragen, inclusief wij zelf. We dragen ons steentje bij in de community door onze kennis en zelf ontwikkelde modules te delen, en tijd te investeren in het verbeteren van de software.

Open source = meer software voor je geld

Doordat wij voor onze klanten gebruikmaken van open source software, besparen zij op licentiekosten. Open source software is dus goedkoper. Het is ook efficiënter: het geld dat je bespaart op licentiekosten, kun je gebruiken om nog betere, op maat gemaakte software te ontwikkelen. Meer waar voor je geld, dus.

Open source en gratis software

Open source software is niet hetzelfde als gratis software, want daar zitten doorgaans allerlei voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld hoe lang je er toegang tot hebt, en wat je er wel en niet mee mag doen.

25-03-2013